Etusivu      Teemat
Tulosta tämä sivuLisää suosikkeihin

Sydämen lähellä olevia asioita

Tuen Kristillisdemokraattien vaaliohjelman näkemystä, että hyvä elämää syntyy lähellä. Valtuustossa tulisin vaikuttamaan muiden kanssa yhteisten näkemysten läpivientiin. Alla vielä muutama asia, jonka puolesta erityisesti haluaisin toimia:

L√§hidemokratian toteuttaminen ‚Äď Etsit√§√§n muotoja, joilla aktivoidaan ihmisi√§ rakentamaan omaa asuinaluettaan sek√§ j√§rjest√§m√§ll√§ vapaaehtoistoimintaa ja talkooty√∂t√§, ett√§ my√∂skin pit√§m√§√§n yhteytt√§ p√§√§tt√§jiin, jotka pystyv√§t viem√§√§n isommat hankkeet eteenp√§in asukkaiden toivomalla tavalla.

Maahanmuuttajien tukeminen ‚Äď Maahanmuuttajan kotoutumisessa on erityisen t√§rke√§√§, ett√§ heille j√§rjestyy mahdollisuuksia olla mukana ty√∂el√§m√§ss√§ ja muissa yhteiskunnan teht√§viss√§. Aktiivinen osallistuminen edesauttaa maahanmuuttajan kielikehityst√§, verkostoitumista, itsens√§ kehitt√§mist√§ ja yhteyskunnan j√§senen√§ olemisen kokemista. Kielikoulutuksen j√§rjestelyt on kehitett√§v√§ niin, ett√§ kaikki halukkaat p√§√§sev√§t kohtuullisella ajalla koulutukseen. 
 
Ik√§ihmisten yhteiskunnallisen roolin kehitt√§minen ‚ÄďIk√§ihmiset voivat edelleen olla voimavara yhteiskunnalle ‚Äď ty√∂el√§m√§n ulkopuolellakin. He voivat tarjota kokemuksen tuomaa viisautta viel√§ monella el√§m√§n alueella. Alueellisten toimien lis√§ksi he voisivat olla kouluissa mukana teht√§viss√§, joihin nyt ei riit√§ resursseja. Luonnollisesti ik√§ihmisten el√§m√§nlaadusta huolehtiminen palveluiden m√§√§r√§√§n ja laatuun panostamalla on my√∂s t√§rke√§√§. Yhteiskunnallisen ik√§rakenteen kehityksen takia sek√§ ik√§ihmisten hyvinvoinnin takaamiseksi erityisen merkitt√§v√§√§n asemaan nousee ik√§ihmisten kotona selveytt√§mist√§ tukevien ratkaisujen kehitt√§minen.

Lasten hyvinvoinnin varmistaminen harrastusten kautta ‚Äď Vapaa-ajan harrastukset on t√§rke√§ osa lasten el√§m√§√§. Harrastukset kuten eri liikuntamuodot ja kulttuurikasvatus eiv√§t ole pelk√§st√§√§n kivaa ajanvietett√§, vaan my√∂s elint√§rke√§√§ lasten sosiaalisten taitojen ja yhteiskuntavastuuntunnon kehitt√§misess√§. Nykyisin harrastusseurojen  kalliiden maksujen takia monen v√§h√§varaisen perheen lapsi uhkaa syrj√§yty√§. Kaupungin tulisi tukea lasten harrastuksia siten, ett√§ jokaisella on varaa osallistua niihin. 

Julkisen joukkoliikenteen kehitt√§minen ‚Äď Kaupungin ekologisen kest√§v√§n kehityksen ja v√§h√§varaisten kannalta on eritt√§in t√§rke√§√§, ett√§ kaupungin joukkoliikenne toimii hyvin ja edullisesti. Kiskoliikennett√§ on kehitett√§v√§ taloudellisesti j√§rkev√§ll√§ tavalla. Joukkoliikenteen k√§yt√∂n tulisi olla nykyist√§ edullisempi, jotta se v√§hent√§isi autoilua, ja sen tulisi olla jopa ilmainen v√§h√§varaisille kuten ik√§ihmisille, ty√∂tt√∂mille, opiskelijoille ja lapsille. Raitiotiekeskustelu onkin askel oikeaan suuntaan kun haetaan ekologisempia ratkaisuja. Toisaalta mielest√§ni ei ole viel√§ tutkittu riitt√§v√§sti muita vaihtoehtoja. Raitiotie vaatii isoja investointeja infrastruktuuriin, rumentaa kaupungin katuja, on joustamaton reittien muutoksien suhteen, eik√§ ole v√§ltt√§m√§tt√§ paljon nopeampi tai ekologisempi kuin esim. optimoidun bussikaistaverkon k√§ytt√§v√§ s√§hk√∂- tai hybriidibussij√§rjestelm√§. 

Uusien ja pientenyritysten toimintamahdollisuuksien parantaminen ‚Äď Muuttuvan yritysmaailman ja globalisaation keskell√§ on entist√§ t√§rke√§mp√§√§ synnytt√§√§ innovatiivisia uusia yrityksi√§, jotka voivat tulevaisuudessa kehitty√§ t√§rkeiksi ty√∂nantajiksi ja yhteiskunnan taloudellisiksi tukipylv√§iksi.

Yritysten yhteiskunnallisen osallistumisen kehittyminen ‚Äď Yritysten tulisi huomata entist√§ enemm√§n heid√§n asemansa yhteiskunnassa sek√§ antajana ‚Äďesim. ty√∂nantajana, veronmaksajana, palveluiden ostajana ‚Äď ett√§ vastaanottajana‚Äď infrastruktuurin k√§ytt√§j√§n√§, ty√∂voiman ostajana ja luonnonvarojen k√§ytt√§j√§n√§. Olisi t√§rke√§ kehitt√§√§ malleja, jossa yritykset huolehtisivat nykyist√§ paremmin yhteiskunnallisista vastuista. Erityisesti isommat yritykset sek√§ julkinen sektori voisivat yhdess√§ kaupungin kanssa etsi√§ keinoja ty√∂el√§m√§st√§ syrj√§ytyneiden ty√∂llist√§miseksi.

Mainitsematta jää vielä monta muuta arvokasta asiaa, kuten terveydenhuollon palveluiden riittävän saatavuuden varmistaminen, koulujen henkilökunnan riittävien toimintaedellytysten tarjoaminen, kestävämpien energiatuotantomuotojen tukeminen, yms. Tulen etsimään yhdessä muiden KD:n jäsenten ja muiden puolueiden kanssa myös ratkaisuja niihin. Yllä mainittu lista esittää lähinnä, missä asioissa toivon itse olevani aloitteellinen.